Husdjursbutiken med hjärtat på rätta stället

I mars 2022 öppnade två djurälskare vid namn Henrik och Sofia upp dörrarna till Zoofamiljens nya butik på Trenova. Detta är den fjärde butiken i kedjan, som specialiserat sig på att erbjuda sina kunder nordiska, högkvalitativa produkter. Allt för att våra fyrfota och simmande vänner ska få det bästa. Vi tog pulsen på delägaren Henrik för få veta mer.

Hej Henrik! Hur utmärker sig Zoofamiljen som butik?
Vi är väldigt breda i vårt utbud och har något för de flesta behov när det gäller hund, katt och smådjur. Vi var också tidiga med att vilja satsa på miljö och hållbarhet, då vi tyckte att branschen var lite eftersatt. Tyvärr var inte marknaden redo då, men det är den nu, vilket är fantastiskt. De svenska produkter vi erbjuder blir alltmer populära, de svenska producenterna blir duktigare och vi har ett större urval, särskilt för hund med foder, koppel och halsband, till exempel. Inom foder erbjuder vi även insektsfoder baserat på den svarta soldatflugan. Fodret innehåller en hög andel smältbart protein med låga allergener och att tillverka insektsfoder är ett bra sätt att ta tillvara på andra resurser från naturen.

Vi erbjuder såklart produkter tillverkade utanför Europa också, men vi försöker alltid att ta in hög kvalitet för både tillverkningens och våra djurs skull. Vi lever ju så nära dem, vi lägger ner mycket omsorg och tid och vill att de ska må bra. Vi ger gärna våra kunder råd om vilka produkter som kan vara lämpliga för just deras djur och vi blir glada när vi ser resultat. Det är till exempel viktigt att få rätt utrustning. Det kan göra att en koppelpromenad kan gå från strävsam till riktigt trivsam.

Vad fick er att välja lokalen i Trenova för er verksamhet?
Vi såg Vänersborg som en kommun på framfart. Vi uppskattar den lilla kommunen, där vi kan komma närmre våra kunder och få dem att känna sig hemma. Där vi känner igen varandra.

Vad händer hos Zoofamiljen 2024?
Vi hade ett roligt samarbete med Ann-Louise på Häst- och Hundskolan, som anordnade en noseworktävling tillsammans med oss i butiken. Nosework är en träning och tävlingsform som går ut på att hundarna ska hitta olika dofter, så kallade ”hydrolater” på olika platser och nivåer. Många duktiga hundar gick hem med diplom den dagen. Är man nyfiken på att prova Nosework så har vi alla tillbehör man behöver i butiken förstås!

Och så fortsätter vi med vår ambition att kunna erbjuda mer miljömedvetna produkter. Det är glädjande när man vet att produkten kommer från bra källor där djuren har haft det bra och inte fraktats över halva världen.

En annan av årets nyheter är tuggben från svenska Njord, som är tillverkade av kohud där pälsen fått sitta kvar. Hundarna älskar dem!

 Har du själv något favoritdjur?
Jag måste nog säga hund, den är ju helt fantastisk. Det är ett djur som har valt att vilja vara hos människan, det är en ömsesidig relation som bygger på förtroende. Jag fick min första hund när jag var 15 år, det var en dobermann som hette Zeppo. Idag har jag en tvåårig bonustax som heter Sara, hon har också mycket personlighet.

Min dotter har övertalat mig att vi ska skaffa vandrande pinnar också, där en av dem ska heta Kent. Fråga mig inte varför, men en Kent blir det.

Då kan du kanske träna lite nosework med Kent?
Haha, det hade varit något.